/ февруари 8, 2020/ За родители, Институции, Новини, Отнемане на деца, Положение в другите държави, Реални истории, Статии/ 0 comments

Младежката социална служба в Лар отне четири малки деца от самотна майка. Майката вече втора година се бори безуспешно да си ги върне.

От Херберт Шабел

Вестник „Окръг Лар“

ГЛАВНА РУБРИКА

Подрубрика: СОЦИАЛНИ ТЕМИ

Лар, 34-годишната майка се обърна към нашата редакция с молба да дадем гласност на случая ú. Тя не знае какво още би могла да направи.

Децата ú са между 2 и 6 години. Те са и били отнети през септември 2017 г. от социални работници на младежката социална служба Югендамт, Лар – директно от жилището на майката. Настанени са в СОС Детско селище в Залцбург.

От този момент до сега майката е завела пет съдебни дела в семейния съд с цел да си ги върне обратно. Първите три дела, които тя губи, са проведени само с изслушване от нейна страна. Последните две жалби са отхвърлени писмено.

Съдът се обосновава по следният начин: „Децата се чувстват добре в СОС селището. Майката е претоварена с грижите и възпитанието им и въз основа на силната ú импулсивност не е в състояние да се справя и с домакинството.“

Майката, която е родом от Лар, ни покани вкъщи, за да ни обясни ситуацията на място.

Жилището е малко, но много добре подредено и чисто, в директна близост до центъра.

На стената в хола са закачени много снимки на децата ú.

Най-малкото от децата е момиченце, което е било отнето от Югендамта само на 3 месечна възраст. Другите три са палави, но мили момченца. В стаята им се виждат подредени рицарски замък, “Мечбокс“ колички и един Спайдърмен. Дрехите им са чисти и прилежно сгънати в шкафа.

Това е майка, чиито деца ú липсват и тя не желае нищо друго освен те отново да са при нея.

Тя сама помолила социалната служба за помощ, защото след раждането е била на предела на силите си. Бебето постоянно плачело и не можело да се успокои. Освен това, едно от момченцата ставало сутрин много рано и постоянно е ангажирало вниманието ú. Тя е била на прага на срив от умора и безсъние. През деня е немислимо да починеш, казва тя. В първите три седмици след раждането на дъщеря ми ми се събираха не повече от пет часа сън на денонощие, признава тя.

В тази ситуация тя помолила социалната служба за помощ, а тя от своя страна ú отнела децата.

Два дни по-късно са ú дали да подпише документ, който представлява т.нар. „декларация за съгласие” децата да останат постоянно да живеят в СОС селището. Тя отказва да подпише, но въпреки всичко и до ден днешен не ú връщат децата.

А колко по-добре щеше да бъде, ако Югендамт ú беше пратила домашна помощница за определено време – вместо да ú отнема децата, подчертава тя.

Какво споделя относно обвинението от страна на съда, че е импулсивна?

„Когато си сама с четири малки деца, които постоянно викат – се налага да повишиш тон. Не става по друг начин.“

Тя не е била никога децата си.

А каква позиция заема спрямо обвинението, че е претоварена и не се справя с грижите за децата?

Затова вече е имала решение: да се премести по-близо до двете си приятелки, които биха подкрепяли с удоволствие нея и децата.

Събитията придобиват неочакван обрат

Първо забраняват на майката да прегръща децата си по време на посещенията. След което тя е обвинена, че им действа негативно на иначе добрата интеграция. На 11.01.2019 майката получава ограничителна заповед със следния текст:

Уважаема г-жо ХХХ,

във връзка с нашия последен разговор от 11.01.2019 със социалната служба Ортенаукрайс, относно изготвения план за сътрудничество и взаимопомощ решихме,че нямате повече правото на посещение  на територията на SOS селището ни. С това влиза в сила безсрочна ограничителна заповед за селището ни в Шварцвалд. (нормално е дневна, седмична или годишна).

При неизпълнението ú сме длъжни да уведомим полицията.

С приятелски поздрав: Директор СОС Шварцвалд

Съдът отнема родителските права и за четирите деца на 19.07.2019

Районен съд Лар

Семеен съд

Заключение

По семейния случай:

  1. Оскар ХХХХ роден на ХХХХ год., СОС детски селища Шварцвалд
  2. Първо засегнато лице
  3. Джейми ХХХХ.роден на ХХХХ г., СОС детски селища Шварцвалд
  4. Второ засегнато лице
  5. Джоел ХХХХ роден на ХХХХ г., СОС детски селища Шварцвалд
  6. Трето засегнато лице
  7. Зое ХХХХ родена на ХХХХ г., СОС детски селища Шварцвалд
  8. Четвърто засегнато лице

Допълнителна грижа от 1 до 4

Административен съд Ortenaukreis, окръг Jugendamt

Следващи участници:

Майка: Н.К.П.Л. родена на ХХХХ, с адрес ХХХХ

Баща: Х.Д.

Поради прекомерна родителска загриженост, районният съд на Лар, чрез директора на районния съд Хьовел, на 09.07.2019 реши:

Грижата за децата да бъде поверена  на СОС селището с адрес:

Успешно скалъпената през 2018 г. диагноза не може да бъде опровергана дори от допълнителен експерт. Въпреки препоръката му децата да останат в институция тип майка – дете, съдът решава друго.

Д-р ХХХХ

Специалист по Неврология и Психиатрия, епилептолог, транспортна медицина, 19.09.2019г.

Медицинско свидетелство на досегашното протичане на лечение, за представяне пред съда и младежката социална служба (Югендамт)

Лице: ХХХХ, родена на ХХХХ

Импулсивно-компулсивно разстройство

От септември 2018 г., редовно на определени интервали (през 2-3 месеца) пациентката лично е докладвала тук в кабинета нейни социални и семейни ситуации. Часовете за посещение са спазвани правилно. Пациентката се появява на време. При отделни разговори с нея възникна впечатление, че може да бъде постигната благонадеждност относно семейните дейности във връзка общуването с децата.

Това впечатление противоречи обаче на присъдата, заключението от съда, която беше издадена от Върховният съд на Карлсруе, 12.09.2019г.

За мен е разбираемо, че подсъдимата не може да бъде проследена по-нататък, поради нейната привързаност към децата, защото общуването, което тя „по всяка вероятност“ доказва, е представено като негативно от засегнатите хора. По мое мнение, би било добре най-малкото да се провери, дали подсъдимата да не бъде приета в една „проследяваща“ форма на живеене с децата си.

ХХХХ, 19.09.2019г.

Октомври 2019: Какво се случва междувременно с бебето, което вече е почти на две годинки?

То бива настанено по спешност на 7 октомври 2019 в университетската клиника във Фрайбург с втора степен изгаряне.

д-р Т.Б. Център за спешна медицинска помощ

Адрес и име са променени поради мерки за сигурност

7.10.2019 Фрайбург

Случай/номер ….

З.Л., родена на …., пощенски код ….

Многоуважаема г-жо Колега,

Изпращаме ви доклад за гореспоменатата пациентка, която беше на стационарно лечение при нас от 5.10.2019 до 7.10.2019.

Диагноза: 2% изгаряне на гръден кош и бедро, вдясно, втора степен.

Анамнеза: майката от СОС селището сварила чай за 4-годишното братче и го оставила на плота.

Възпитателката взела каната с чай и я поставила в ръката на по-малката сестричка, вътре в детската количка и с това си движение разляла чай върху момиченцето, мислейки, че каната е затворена.

Лечение с 125мг „Парацетамол“ свещичка и „Кетанест“ 5мг назално. Последен прием на храна в 18.00 часа. Ваксини по СТИКО. Няма алергии. Никакви други заболявания. Никакво допълнително медикаментозно лечение.

Резултати от прегледа: 2-годишно момиче, нормално общо развитие, телесно тегло и реакции.

Изгаряне II степен от дясно, на гръдният кош 1% от епидермиса е засегнат и липсва. На дясното бедро 1% изгаряне с образуване на мехури. Сърдечни тонове ясни и ритмични. Бял дроб без изменения и с добра странична вентилация. Коремна стена нормална.

Соматограма: 12кг (пулс 52)

Витални параметри: темп.37,2 С, Оксиметрия : О2 – 99%, Кръвно налягане 110/75 , средно артериално налягане 78 мм/живак, пулс 128/мин.

Лаборатория 05.10.2019 :

-Хематология : левкоцити 11,16 Tsd/ml; тромбоцити 386 Tsd/ml,еритроцити 5.07

Mio/ml,хемоглобина 12,9 g/dl; хематокрит 36,4 % , MCV 71,8 Florian,MCH хемогглобин 25,4pg,

MCHC 35,4 g/dl, разпределение на еритроцитите 12,6%

-Клинична химия : натрий 137 ммол/л,калий 4,7 ммол/л,калций 2,70ммол/л,фосфати 1,9ммол/л,креатинин 0,24мг/дл , C- активен протеин < 3мг/л

Заключение: приемът бе непосредствено след инцидента и изгарянето с чай на детето. Засегнати са гръден кош и бедро. Препариране на раната с дефибримент и поставяне на „Супрател“(синтетичен заместител на кожа). Болки и температура няма. В деня на изписването стерилната превръзка на раната бе сменена. “Супрател“ от гръдния кош се отстрани от само себе си.

Майката е с отнети родителски права, ограничителна заповед и забрана за контакт с децата си. Тя научава за случилото се чрез МЕЙЛ, който ú е изпратен от СОС селището, едва след като детето е изписано от болницата. А именно на 07.10.2019 в 13.30 часа

За съжаление не успяхме да се свържем с вас по телефона и не знаем дали вече сте информирана за случилото се. За ваша информация споделям, че Зои се изгори в събота вечер с чай от лайка, в областта на подмишницата и бедрото. Тя беше до днес под наблюдение в Университетската клиника във Фрайбург. Тъй като нараняванията не секретират и зарастват правилно – Зои бе изписана днес сутринта.

Бихте ли споделили с бащата на Зои, господин ХХХХ за случилото се?

В противен случай ще се опитам да се свържа с него, за да го информирам.

С приятелски поздрав:

ЕДНА НЕКАДЪРНА ВЪЗПИТАТЕЛКА !!!!

Следва отговорът на майката на същият ден 07.10.2019 в 15.10 часа:

Как може да се случи изобщо подобно нещо? Та вие сте специално обучен персонал?! С ваша „помощ“ през изминалите две години се случват много повече безобразия, отколкото когато децата бяха при мен!!!

Социалните служби са предназначени да помагат на хора в нужда.

Но помощ ли е да отнемеш децата на многодетна майка, когато е изпаднала в затруднено положение?

А  ако майката много иска децата си, колко лесно е да ú се скалъпи диагноза за психично заболяване и да се издаде ограничителна заповед за всякакъв контакт с тях. И за капак се оказва, че приемната майка е изгорила детето ú и то е прието в болница, което ú е съобщено чрез имейл. След критика към службата, Югендамт завежда дело срещу майката.

Имат ли родните майки някакви права въобще?

Използваните изображения са оригинални, анонимизирани лични документи от майката на тези четири деца.

Източник: https://www.lahrer-zeitung.de/inhalt.lahr-von-eigenen-kindern-getrennt.c53ecac3-09a8-4213-bc99-8609f22bdb43.html

Превод за „НАЦИОНАЛНА ГРУПА – РОДИТЕЛИ ОБЕДИНЕНИ ЗА ДЕЦАТА”

Още новини на: https://www.daspasimdecatanabulgaria.org/%d0%b1%d0%bb%d0%be%d0%b3/

Youtube канал: https://www.youtube.com/channel/UCKOVTk1mhRTh3oyw5qz9Gow…

Проект на „НАЦИОНАЛНА ГРУПА – РОДИТЕЛИ ОБЕДИНЕНИ ЗА ДЕЦАТА”

Share this Post

Leave a Comment