/ февруари 8, 2020/ За родители, Законодателство, Институции, Новини, Положение в другите държави, Статии/ 0 comments

Майка бе обвинена в клевета и нарушаване имиджа на социалната служба Jugendamt заради критика, отправена към службата. Бе заведена и обратна жалба срещу нея.

26.09.2019, от Матиас Нагл, KURIER

Залцбургска гражданка обвини социалната служба Jugendamt, че доста несигурно е проследено правото ú за издръжкa.

© снимка: APA / BARBARA GINDL

Съдебен иск за защита на служителите

 „Не бях се сблъсквал все още с нещо подобно“, казва Петер Колба от списъка на „Jetzt“, който направи случая публично достояние. Той съвсем не желае да оценява съдържанието на критиката. „Не желая да давам оценка, дали социалната служба действително е била в нарушение или не. Това, че гражданинът не разбира и отправя критика, е едно. Но разбира се, да му се отговори с граждански иск е странно “, казва Колба.

Социалният отдел на град Залцбург потвърждава делото пред KURIER. „Обвиненията са неоснователни. Жената е дискредитирала нашите служители. Търпим много обиди, но не всичко. За да защитим служителите си, заведохме дело”, обяснява Патрик Пфайфенбергер, началник на социалния отдел на града.

Снимка:APA/HANS PUNZ „Никога не съм виждал нещо подобно“, казва Петер Колба от списъка на „Jetzt“.

Необходима е правна помощ

Критиката е необоснована. „Няма за какво да бъдем обвинени“, казва Пфайфенбергер. Колба вижда това по друг начин. Съдържанието на обвинението също е под въпрос. По този начин се повдига и обвинението за кредитната вреда. Едно частно предприятие би могло действително да понесе щета от кредит. „Но как една институция е можело да бъде ощетена при кредит, за мен е необяснимо“, казва Колба.

Той упреква Jugendamt, че правителството против интересите на  детето, при преговорите за уреждане се е отнасяло по-благосклонно към бащата. Разбира се, федералното правителство има право да изиска обратно предварително изплатените или предвидени помощи. „Но социалната служба Jugendamt трябва да вземе предвид кое е най-добро за детето.“

Колба смята, че с обвинението се цели да се създаде икономически натиск. „Съдебната защита пред институцията не би била проблем, но майката е нямала пари за това“, обяснява той. Самотният родител е трябвало да кандидатства за правна помощ. „Тя имаше късмет и се сдоби с адвокат, който е отдаден и знаещ“, казва Колба.

Източник: https://kurier.at/chronik/oesterreich/kritik-nicht-erwuenscht-salzburger-jugendamt-verklagt-mutter/400617485?fbclid=IwAR3Ti4w4hdvoIV9007q-pgDvoUV7wsuJ1fngQYHRxXf9HsNXPkNyaXU3I8Y

Превод за „НАЦИОНАЛНА ГРУПА – РОДИТЕЛИ ОБЕДИНЕНИ ЗА ДЕЦАТА”

Още новини на: https://www.daspasimdecatanabulgaria.org/%d0%b1%d0%bb%d0%be%d0%b3/

Youtube канал: https://www.youtube.com/channel/UCKOVTk1mhRTh3oyw5qz9Gow…

Проект на „НАЦИОНАЛНА ГРУПА – РОДИТЕЛИ ОБЕДИНЕНИ ЗА ДЕЦАТА”

Share this Post

Leave a Comment